Tradycyjna kolacja wigilijna jest postna. Gdyby usunąć z niej ryby to mogłaby być wegańska! Ale skoro już zdecydowałeś, że chcesz chronić planetę, choć to bezcelowe, to nie musisz gotować czyli przyczyniać się do rujnowania świata, inni mogą to zrobić za Ciebie 🙂
Znalazłem – specjalnie dla Was – kilka miejsc w KATO gdzie możecie zamówić absolutnie i całkowicie wegańską kolację wigilijną. Zamierzam skorzystać z kilku propozycji, co oczywiście opiszę 😉
Jak na razie zaintrygowała mnie selero-ryba oraz boczniaki a’la śledzie.
Oto lista miejsc (kolejność przypadkowa):
BUJNA – z ciekawszych opcji mamy zupę rybną z glonami wakame, rybę po grecku i onigirazu czyli kanapki sushi z ryżem i tofu. Do tego ciasta m.in. makowiec, także w wersji bezglutenowej. Zamówienia przyjmowane są do 21 grudnia do godz. 21.00, osobiście lub mailowo: bujnacatering@gmail.com
BOTANIKA – specjalizuje się w przeróżnych pasztetach m.in. z jarmużem i żurawiną, oferuje wspomniane boczniaki a’la śledzie oraz wegański sernik migdałowo-pomarańczowy z wanilią. Zamówienia do 18.12 niestety tylko w lokalu. Wymagane 50% przedpłaty.
Zielony Most – osobiście zamówię filet z selera w wodorostach nori i pakorze oraz bigos z soczewicą i grzybami. W Moście można zamawiać do 20.12. w lokalu, na fb lub mailowo: bistrowege@gmail.com Wymagana jest 30% zaliczka.
Zielony Talerz – ma najszersza ofertę, zwłaszcza ciast i tofuczników pieczonych i na zimno. Oprócz tego także uszka i krokiety z grzybami, barszcz czerwony i oczywiście seleryba. Zamówienia do 20.12 telefonicznie, na fb lub mailowo: zielonytalerz@gmail.com Można zamawiać z dowozem. Cała oferta: https://www.facebook.com/notes/zielony-talerz/zielony-talerz-oferta-%C5%9Bwi%C4%85teczna-2018/1964378673677619/
Dajcie znać jak Wam smakowało a tymczasem Wesołych Świąt!
ps. zdjęcie przedstawia filet z selera od Zielonego Mostu