* proste w przygotowaniu, bezglutenowe
Im częściej stołuję się na mieście tym chętniej jem w domu. Niestety jakość to nie jest najmocniejsza strona naszych restauracji.
Oczywiście nie wszystkich ale chodzenie w koło Macieju do 2-3 zwyczajnie może znużyć.
Problem nasila się gdy trenujemy albo chorujemy np. na celiakię. Wtedy najlepiej i najbezpieczniej gotować w domu.
Polecam Wam pyszne, niedrogie i szybkie danie na świetną regenerację po treningu lub jako pełnowartościowy posiłek.
Jak to cudo przygotować?
Prostszych klopsów nigdy nie robiłem. Mięso mieszamy z jajkiem i posiekanym koperkiem. I już. Formujemy średniej wielkości kulki – dobra rada: opłuczcie dłonie zimną wodą, mięso nie będzie się kleić do palców. Wychodzi od 6 do 8 sztuk.
W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy – podobno najzdrowszy – i smażymy klopsy aż się zarumienią z każdej strony. Dolewamy mleczko kokosowe, sos z cytryny, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy 10 min pod przykryciem.
Gotowe! Od startu max. 20 min.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem z pudełka. Najlepiej w międzyczasie 😉
Sałatka: jarmuż blanszujemy na sitku, pomidory kroimy w niewielką kostkę a oliwki w małe krążki. Doprawiamy sosem z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Jeżeli swędzi Was tyłek 😉 i macie na tyle czasu to polecam do zestawu jeszcze zupę krem. Gotujemy fasolkę, marchewkę i zielony groszek w proporcjach: najwięcej fasolki, połowa marchewki i nieco groszku. Odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania. Blendujemy wszystko razem z podsmażoną na patelni cebulą. Rozprowadzamy wodą z gotowania, dodajemy chlust oliwy, doprawiamy solą i chili (ostrożnie, łatwo przesadzić). Podajemy z jogurtem i świeżą bazylią.
Czas przygotowania ok. 20 min. bardziej pracochłonne
Dla mnie bomba! SMACZNEGO!
Składniki:
500g mielonego mięsa z indyka
Pęczek koperku
1 jajo
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
250 ml mleczka kokosowego
500 g jarmużu
2 pomidory
Garść czarnych oliwek
Kasza jaglana 1 torebka